Ma 2021. január 28., csütörtök, Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
Időjárás
Hold állása
Telihold
Telihold
14 napos
Látogatók
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa5
mod_vvisit_counterTegnap77
mod_vvisit_counterEzen a héten207

Nem mindennapi vadászszerencse

A Rábapatonai vadásztársaság területén alig több, mint 1 hónapon belül kettő hatalmas vadkan esett Rábapatona határában!

Az első vaddisznó kan, 06.09-én a pinkeréti erdőből váltott ki a búzatáblára este 10 órakor, egy jól irányzott  lövéssel, azonnal helyben maradt. Az elejtés szemtanúja volt Bán Ferenc Képviselő társam, aki gyakran elkísér vadászatokra. A vaddisznó korát 5-6 évesre becsültük. Súlya:zsigerelve 96 kg.

A nemzetközi trófea bíráló bizottság  ezüst éremmel jutalmazta, CIC Pontszám 115.15

Elejtő: Bári Zoltán sportvadász

A második vaddisznó kan 07.13-án esett , a Nagyerdőből váltott ki a „peniakácos mellett” szintén búzatáblára, a lestől alig 30 méterre. A szerencsés elejtő Vigh József sportvadász, akit elkísért fia, Jocó.

A nemcsak patonai, de megyei  viszonylatban is  rendkívül nagy súlyú disznó zsigerelt súlya 184kg volt.

A nemzetközi trófea bíráló bizottság arany éremmel jutalmazta. CIC Pontszám: 120

Elejtő: Vigh József sportvadász

Érdekességképpen néhány gondolat!

Az általam elejtett „pinkeréti remete” vaddisznót már 3 éve figyeltem, mozgásterülete a pinkeréti erdő és a fülöperdő, sóstó körzetében volt, az elmúlt év decemberében,egy lövés által kisebb sebesülést szenvedett a jobb hátsó lábára, amit az elejtéskor is felfedeztünk.

A Vig József által elejtett, hatalmas vadkan a Patonai nagyerdő –Téglavető  körzetben mozgott .Természetesen az ilyen nagy disznóknak esős időben jól látható nyomaik maradnak hátra az éjjeli portyázás  után , mivel rendkívül óvatosak , gyakran változtatják megszokott váltóikat, kitartás és szerencse kell hozzá, hogy  valaha is terítékre kerüljenek.

A vaddisznó trófeája az agyar, a bírálatnál legfontosabb szempont: Nagyagyar (jobb-bal), Nagyagyar szélessége (jobb-bal), Kisagyar körmérete (jobb-bal) + szépségpontok – levonás.

A lakosság figyelmét szeretném azért felhívni , hogy megváltozott a vaddisznó élőhelye, a nagy erdőkből lehúzódtak a kisebb erdős és mezőgazdasági területekre, ahol éjszaka élelem után kutatva kóborolnak. Becsült állományuk  közvetlen Rábapatona község körzetében kb. 60 db.

Nappal az erdős  sűrű  bokros területeken pihennek . Általában elmondható, hogy az embertől félnek, hangra, vagy idegen szagra gyorsan elillannak. Azért nem árt az óvatosság, mivel

az erdő  sűrűjében, ha  váratlanul megzavarják őket, főleg az ilyen öreg kanok , hamar támadásba lendülhetnek. Nem kevésbé veszélyes a malacokat vezető kocával a találkozás, főleg ha az általunk szabadon sétáltatott kutya megtámadja a malacokat, a kölykeit védő koca, vagy éppen vadkan elől legjobb ha a kutya és a gazdája ez első fára menekül!

Megköszönve figyelmüket!

Bári Zoltán sk.